21.07.14

Harmonické soužití kočky a člověka

Jste začínající chovatel? Máte doma problém s vaší kočkou a nevíte, kde děláte chybu? Jak se chovat ke kočce, aby byla spokojená, šťastná a bezproblémová? Ač se to nezdá, za vše může člověk. Pokud něco neklape, někde děláte chybu. Co kočka potřebuje a jak se k ní správně chovat? O tom bude tento článek.

Jaká je vlastně kočka?
To, jak se ke kočce chováme, plyne z naší lidské podstaty. Kočka je kočka, nikoliv pes a my lidé máme
někdy potřebu vychovávat a trestat, toužíme po poslušnosti a moci nad zvířetem, které máme. Všude kolem nás se kupí každodenní problémy a doma chceme božský klid. Pořídili jste si kočku, protože je to pohodlné a nemusíte ji venčit? Překvapuje vás svou svéhlavostí a svobodou, kterou jí ale v podstatě závidíte? To, co platí na psa, rozhodně neplatí na kočku.

Říká se, že kočku může mít rád jen člověk, který je schopen přijmout ve svém okolí individualitu, člověk, který potřebuje životní prostor, ale dokáže jej také dávat. Mezi kočkaři převládají lidé z řad herců, umělců i tvůrců, pro které bývá kočka múzou. Kočka působí jako neutralizátor prostředí, jako terapeut, vždy vyrovnaný a sebejistý. Tedy taková je kočičí osobnost. Kočka je malý tygr, jen v menším kožichu. Poslední výzkumy dokonce ukázaly, že kočku vlastní větší procento vysokoškolsky vzdělaných lidí, než je tomu u majitelů psů.

Je vaše kočka problémová?
Pojem problémová kočka je opravdu široký. Budeme takto označovat kočku, která se chová z našeho lidského úhlu pohledu nepřípustně. Zařadíme sem nevšímavost kočky, apatii, nízkou aktivitu, nechuť ke hře, ale také nepředvídatelné chování, útočnost, agresivitu, poruchy chování, neurotičnost, nedůvěru vůči člověku.

Když se zamyslíme nad možnými příčinami těchto projevů koček, dojdeme zřejmě k závěru, že se někde musela stát chyba ve výchově kočky. Výchova kočky je nejdůležitější od 12. do 14. týdne života, jedná se tedy o výchovu kočičí matkou. Neméně podstatné jsou návyky a péče o kočku v novém domově do jednoho roku věku kočky.

Kde jsme mohli udělat chybu my lidé? No třeba tam, že jsme si pořídili kotě příliš brzy. Není nic neobvyklého najít inzeráty, které nabízejí měsíční kotě. Takovéto kotě ještě nutně potřebuje nejen výživu matky, ale také její výchovu a přebírání vzorů kočičího chování.
V těchto případech, když byla kočka brzy oddělená od své matky, se často objevuje neklid, zvýšený sklon k čistotnosti, může to spět až k lysinám a vykusování kusů srsti. Tyto kočky mohou mít potíže s příjmem potravy, ale mohou mít problém také s chováním ke svému člověku. Mohou se stát malými tyrany, kteří vás budou pronásledovat, budou vyžadovat příliš mnoho pozornosti, ale mohou se také nepřiměřeně chovat při hře, mohou u hry kousat, útočit a mají nižší schopnost citu. Chybí jim jaksi odhad, kterému se kotě učí ve hře se sourozenci, právě od věku jednoho měsíce, ne-li dřív. Tedy i v tomto případě jsou za problém zodpovědní lidé, u kterých se koťátka narodila a od kterých odešla příliš brzy. U koťat je důležitá také socializace, tedy kontakt s lidmi již od nízkého věku, kdy se vytváří důvěra vůči lidem. Mazlem se kočka nestává ze dne na den.

Různé problémy s chováním mávají kočky z velkochovů a voliérových či klecových odchovů. U množitelů, nikoliv chovatelů, u lidí, kteří dali koťatům maximálně vodu a krmení, chybí tolik potřebná socializace koťat.

Doporučuji si předem zjistit, za jakých okolností vyrůstalo vaše kotě, a pokud si pořídíte kotě z útulku, pro jistotu počítejte s dávkou tolerance a trpělivosti. I v těchto případech ale existuje účinná pomoc.

Dalším vlivem člověka na kočku je například agresivní chování vůči kočce, křik, tresty, násilné držení kočky proti její vůli, týrání a také absolutní ignorace kočky, a to i v dospělosti zvířete.

Jaký přístup kočka potřebuje
Kočku nikdy k ničemu násilím nepřinutíte. Kočka vám chce být rovnocenným partnerem a kamarádem. Kočka potřebuje vaši pozornost, potřebuje vaši péči a potřebuje hodně lásky, kočka se musí cítit být
milována. Láska od kočky se nedá vynutit, lásku můžete získat jako dar, kterého je potřeba si vážit.

Kočka potřebuje hru s vámi, objetí v posteli či na gauči, kočka miluje malé pozornosti, pamlsky, odměny, hračky, drbání za ouškem. Musíte být majitelem, který kočku toleruje se vším, co k ní patří, musíte mít vůči ní respekt, musíte být ohleduplní, ale také zodpovědní, obětaví i něžní.

Kočka má ráda pravidelnost a rituály. Nemějte zpoždění s krmením, hrajte si s kočičkou anebo ji hlaďte, když se vrátíte domů. Když si na toto vše kočka zvykne, bude spokojená a vyrovnaná. Změny, které máme my lidé ve zvyku, kočkám nesvědčí.

Máte dítě? Naučte ho hezky se ke kočce chovat
Kočka má ráda klid, pokud máte děti, vytvořte kočce možnost schovat se do pelíšku, když už má všeho po krk. Nedovolte dětem kočku „natahovat“, ale naučte je hezky ji držet pod předními packami a zadečkem. Poučte děti o hračkách vhodných pro kočku, a naopak s čím kočka nikdy do styku přijít nesmí. Malé předměty, ostré, hořlavé a jedovaté nepatří ke hře s kočkou. Ze začátku buďte vždy v místnosti, kde si dítě s kočkou hraje.

Péče a hygiena
Pokud vaše kočka značkuje, trpí nečistotností nebo čůrá, kam nemá, zamyslete se, zda dodržujete čistotu kočičích toalet vy. Prvním důvodem nečistotného chování kočky je špinavá toaleta. Ta se musí čistit minimálně jednou až dvakrát denně. Zbavíte se také nepříjemného zápachu. Dalším důvodem může být záchůdek na nesprávném místě. Takže se pokuste jej přemístit. Dalším problémem může být nedostatek záchodků, pokud máte více koček. Pro dvě kočky by měly být dvě toalety. Dalším problémem může být vzájemná kočičí šikana. Pokud máte dvě kočky a trestáte vždy kočku, která se vyčůrala do peřin, můžete při bližším pozorování zjistit, že tato kočka má znemožněný přístup na toaletu druhou kočkou. Než se budete na někoho zlobit, musíte mít důkazy. Další příčinou může být změna, kterou kočka nese špatně, stěhování, malování, výměny nábytku či jeho jiné rozmístění. Nesmíte také zapomenout na možnost zdravotních potíží. Všímejte si, zda se něco změnilo v příjmu vody a potravy u vaší kočky, zda nečůrá víc, než je běžné. Běžné jsou exkrementy do velikosti hlavy kočky. Jakmile budete ze záchůdku vybírat větší hrudky, zbystřete a sledujte, případně si zajděte na veterinární vyšetření.

Hluk
Pokud máte doma teenagera nebo vy sami milujete hudbu na plné pecky, dovolte vaší kočce odejít do klidné místnosti. Kočkám nedělají dobře otřesy ani vyšší hlučnost. Kočka má také lepší sluch než vy a pro ni je vaše hudba daleko hlasitější než pro vás.

Kouření
Je to zlozvyk, a vše živé kolem vás opravdu nezajímá, že kouříte. Obzvláště pak děti a kočky. Nikdy
nekuřte doma. Děti i kočky mají tendenci vše ochutnávat a hrát si s tím. Vaše kočka se může otrávit, a dokonce i zemřít, vše záleží na množství požité dávky. Pro kočky je toxická dávka 10 mg nikotinu na kilogram váhy. Pokud vaše kočka váží 3 kg, otráví se z 30 mg. Pro představu: jedna cigareta obsahuje 15 až 25 mg. Do hodiny po požití se projeví příznaky požití nikotinu. Při otravě větším množství může dojít k paralýze dýchacích svalů a kočka umře na udušení. Pokud se něco podobného přihodí a vaše kočka požije cigaretu, vyhledejte urychleně veterináře, první příznaky jsou třes a zrychlené dýchání. Nejúčinnější bývá vyvolání zvracení.

Pasivní kouření také vážně ohrožuje kočku. Může se u ní objevit rakovina, ale také podráždění očí a dýchací potíže. Nikdy nedovolte, aby vaše kočka požila nedopalky. Myslete na zdraví vašich koček. Léčba je nákladnější než prevence.

Nebezpečné je také požití alkoholu, ale to kočka opravdu sama dobrovolně neudělá.

Časová vytíženost majitele kočky
Kočka vás potřebuje. To, že ji nemusíte venčit, neznamená, že si jí nebudeme všímat. Pak se také nezlobte, když najdete rozkousané bačkory, rozdrápaný gauč a roztrhané záclony na cucky. Vaše kočka potřebuje hru a pozornost. Takovým chováním na sebe upozorňuje: „Haló, jsem tady, tvoje kočka! Proč mě máš? Hraj si se mnou!“ Když ji potrestáte, uděláte velikou chybu. Pokud máte jednu kočku, pořiďte jí kamarádku, a pokud se vracíte domů v noci a ráno v pět už zase odcházíte do práce, o víkendech to svým kočkám vynahraďte. Takový nedostatek pozornosti vede k široké škále různých poruch chování kočky a vede k její nespokojenosti a smutku.


Necitlivé zacházení
Pokud kočku taháte za ocas, násilím ji držíte v náručí nebo jí snad ubližujete nějak jinak, koledujete si o vážný problém. Kočka miluje rozhodovat o všem, i o tom, kdy a s kým bude v náručí sdílet lásku. Pokud kočce ubližujete jinými způsoby, které nejsem schopna ani vyslovit, věřte, že zákony se zostřují …

Náprava chování
Na všechny poruchy chování můžete vyzkoušet Feliway sprej anebo rozprašovač, nebojte se také používat byliny, které kočky milují. Jsou jimi šanta a kozlík lékařský. Pokud nic nezabírá, změňte své chování vůči kočce. Věnujte jí pozornost a více si jí všímejte. Pokuste se si s ní hrát a zabavit ji, psychika se fyzickou aktivitou uvolní. Možná zjistíte příčinu jejího chování. Pokud pořád nevíte, co dále, obraťte se na kočičí psychology a terapeuty, není problém je dohledat na internetu. Předem si ověřte studia i praxi takového terapeuta, určitě chcete pro kočku to nejlepší. Můžete také vyzkoušet injekční terapii, existují dnes již uklidňovací injekce a podávají se asi týden. Jestli nechcete do kočky cpát chemii, obraťte se třeba na odborníky přes Bachovy kapky. Dnes již existují specialisté, kteří vám přímo na váš problém namíchají extrakt, který kočce podáváte čtyřikrát denně. Vedlejší účinky neexistují, předávkování také není možné a výsledky se mohou dostavit velice brzy, nejpozději do dvou týdnů.

Tereza Turoňová


Krásný den Vám přeje Sandra a Sphynx Cattery Mutiny

Žádné komentáře:

Okomentovat