21.08.14

Proč (si) kočky lížou…

… srst, rány, genitálie, lidské vlasy či kůže, jiné kočky, šanta, zeď, umyvadlo,… jsou věci, které kočky
běžně olizují a každý chovatel jistě doplní další specifické libůstky k olizování právě jeho Micky. Podívejme se alespoň na některé z těchto rozmarů a zkusme najít důvod tohoto leckdy komického či nepochopitelného chování.

Proč mi kočka líže vlasy (kůži)?
Někomu je to nepříjemné, pro někoho je to pocta, proč to však tolik koček činí s takovým zanícením? Vysvětlení může souviset např. se šamponem, který používáte a který kočce jednoduše voní. Olizuje-li kočka vlasy vlhké, bývá to pro ni nový zábavný způsob, jak si opatřit vodu. (Vzpomeňme, co všechno kočky v honbě za vodou vypijí – miska pro kočky bývá až na posledním místě). Jiné kočky lížou vlasy svého pána, aby mu daly najevo náklonnost. Toulavé zdomácnělé kočky se tímto způsobem často chovají proto, že jim vlasy připomínají srst jejích ztracených kamarádů či sourozenců ze smečky. Pakliže to vaše kočka s tímto druhem péče přehání, jednoduše ji odežeňte nebo zkuste použít citrusový šampon.

Proč si kočka líže srst (kůži)?
Kočky jsou úzkostlivě čistotné. Péčí o srst v průměru stráví až 3 hodiny denně, přičemž podávají doslova jogínské výkony! Hlavu si myjí nasliněnou tlapkou, zbytek těla obstará drsný kartáč jazyka. Jediné místo, kam si kočka sama nedosáhne, se nachází mezi lopatkami – sem se proto aplikují různé veterinární přípravky proti parazitům typu spot-on. Proces mytí má svůj řád: začínají od hlavy, pokračují přes přední packy a ramena, pak sjíždí dolů po bocích ke genitáliím, k zadním nohám a končí ocasem. Olizování srsti však nemá
důvod jenom ve zbavování se nečistot, ale i k posílení vlastního pachu, který je narušen např. při pohlazení. V letních dnech sliny kočku i chladí – nemají totiž potní žlázy a tím, jak sliny na kožichu usychají a vypařují se, odvádějí teplo z kůže.



Proč si kočka líže rány?
Mnoho lidí se domnívá, že si kočka lízáním ránu čistí a že tudíž nepotřebuje další dezinfekci. Toto je nebezpečný mýtus, neboť kočičí sliny antiseptické rozhodně nejsou. Ba naopak – obsahují velké množství bakterií, které mohou podnítit zanícení rány. Použití dezinfekčního roztoku je zcela na místě. Lízání rány je dobré k tomu, že očistí krev, jejíž pach by v přírodě mohl přilákat predátory, a odstraní z rány nečistoty.

Proč se kočky lížou pod ocasem?
Jazyk zvířatům slouží k mnoha účelům a nahrazuje jim mj. i toaletní papír. Pokud se však kocouři intimním partiím věnují s péčí až přílišnou, raději se diskrétně podíváme. Jestliže mu vyčnívá penis, je něco špatně. Společně s malátností, křikem, krví v moči, neschopností močit to může signalizovat životu nebezpečné ucpání močového měchýře (obstrukce močových cest). Přehnaná péče věnovaná genitáliím může dále značit podráždění špičky penisu, kámen v močovém měchýři či onemocnění dolních cest močových. Také kočičí matka v prvních týdnech svým koťatům vydatně olizuje zadek neboli oblast řiti. Pouze díky této masáži jsou její potomci schopni vylučovat moč a exkrementy.

Proč kočka líže kočku?
V kočičím světě se jedná o projev přátelství. Olizuje-li kocour kočku, dává jí tak najevo svoji náklonnost. Stejný způsob projevení něžnosti kocouři používají i vůči koťátkům. Olízne-li kočka ruku či obličej svého majitele, dává mu tím nejvyšší mírou najevo lásku a oddanost. Většina koček tak nečiní často, o to vzácnějším darem pro nás toto gesto je.

Autorka: Iva Musilová

Krásné dny Vám přeje Sandra a Sphynx Cattery Mutiny,CZ

Žádné komentáře:

Okomentovat