06.08.14

Rasismus u koček

Rasismus v obecném slova smyslu znamená posuzování jedinců na základě biologických rozdílů. Rasismus je i dnes jsou kočky posuzovány do značné míry dle barvy jejich kožichu.
odsouzeníhodná teorie a ideologie, která by v dnešním vyspělém světě již neměla mít místo. Bohužel však určité druhy rasismu stále existují, a to nejen u lidí, ale dokonce i u zvířat. A právě pro kočky to platí dvojnásob. Ve zvířecí říši se po celá staletí snad neobjevilo kontroverznější zvíře než právě kočka. Průzkumy dokazují, že


Černá kočka

Kočky černé barvy si zažily krušné časy převážně v době středověku, a to prakticky v celé Evropě. Černé a tmavé kočky se staly symbolem ďábla a spojencem čarodějnic. Byly považovány za stvoření ovládaná zlými duchy, kterým v jejich žlutých očích, které tolik vynikají z černého kožichu, plane pekelný oheň. Ve středověku bylo cíleně zahubeno obrovské množství černých koček. Černé kočky byly považovány za symbol kacířství a ďábla. Kočky dokonce podle tehdejších názorů měly schopnost ovládnout mrtvé tělo a proměnit je v upíra. Tyto časy jsou naštěstí již dávno pryč, avšak černé kočky jsou stále opředeny mnoha mýty a pověrami. Snad nejčastější pověra je ta, že černá kočka, která vám přeběhne přes cestu, přináší smůlu. Také v pohádkách má vždy čarodějnice na rameni kočku právě černé barvy. Průzkumy potvrdily, že černé kočky mají dnes nejmenší šanci, že si je někdo osvojí z útulku. Dále bylo prokázáno, že černé a další tmavé kočky mají největší smutnou pravděpodobnost, že budou utraceny.

Na druhou strany však v některých oblastech platí pro černé kočky pravý opak. Říká se, že pokud by měl někdo strach, že černá kočka nosí smůlu, pak se bojí zbytečně. Černá kočka totiž naopak svého majitele před smůlou a neštěstím chrání. Majiteli černé kočky se tak nemůže stát nic zlého, neboť jeho černá kočka má vše plně pod kontrolou, nebo řekněme spíše “pod packou”. Navíc populární český kocour Mikeš od Josefa Lady měl také černou barvu.


Bílá kočka

Bílé kočky bývají považovány za příliš odtažité. Lidé také mají často obavy, že bílá kočka bude hluchá a raději si vyberou kočku jiné barvy. Přestože bílá barva občas skutečně bývá u koček spojena s vrozenou hluchotou kvůli genům, v žádném případě se ale nejedná o pravidlo. Bílá kočka s modrýma očima naopak může některé milovníky koček přitahovat svým atraktivním vzhledem.


Rezavá kočka

Lidé nejčastěji připisují pozitivní vlastnosti kočkám s rezavými chlupy. Tyto kočky jsou zpravidla vnímány jako přátelské, milé a sympatické. Jen si vzpomeňme na známého zrzavého kocoura Garfielda z kresleného seriálu nebo na animovaný film natočený v roce 2011 Kocour v botách, kde hlavní sympatický představitel má opět rezavou barvu. (Naopak mazaná kočičí zlodějka Čiči tlapička ze stejného filmu má barvu tmavou.) Dále platí, že zrzavá barva u koček je o něco vzácnější než jiné barvy, a možná proto ji lidé vnímají pozitivně jako něco zvláštního a speciálního.


Mourovaté kočky

Kočky s mourovatým kožíškem jsou obecně považovány taktéž za milé a sympatické, avšak není o ně takový zájem, neboť je jich prostě mnoho.

Na závěr je nutno dodat, že barva kočičího kožíšku nemá absolutně žádný vliv na povahu a osobnost kočky. Barva je jen barva, nádherná kočka může být zlobivá potvůrka a naopak nehezká kočka se může stát tím nejlepším přítelem. Nemějme předsudky vůči kočičím kožíškům a nevybírejme si naše kočičí kamarády povrchně podle barvy jejich srsti. Vybírejme srdcem. Však sami víte, že i když si chcete (nebo i nechcete) nějakou kočku vybrat, ona si vás stejně většinou vybere jako první.


Autorka: Iveta Šafaříková
Foto archiv Sphynx Cattery Mutiny,CZ

Krásný den Vám přeje Sandra a Sphynx Cattery Mutiny,CZ

Žádné komentáře:

Okomentovat