16.08.14

Tělesná teplota u koček a její měření

Fyziologická tělesná teplota koček je do 39 stupňů. Siamské a orientální kočky mají fyziologicky nižší
teplotu, obvykle kolem 38 stupňů. U rexů a sfinxů je teplota spíše vyšší, kolem 39,5.

Je vhodnější změřit kočce teplotu v jejím domácím prostředí, v klidu, bez nervozity. Již přeprava do ambulance nebo příchod cizí osoby do domu vyvolá stres a zvýší teplotu i o jeden stupeň.

Tělesná teplota se měří normálním lékařským teploměrem v konečníku po dobu, jaká je určena u toho kterého teploměru (rychloběžka je nejvhodnější). Před zavedením teploměru je nutno potřít jeho konec indiferentním tukem, postačí i stolní olej nebo máslo. Teploměr se zavádí do rekta po délku určenou na teploměru, obvykle to bývá cca 2 cm. Pak je vhodné přidržet teploměr jednou rukou společně s ocasem. Pokud se kočka brání, teploměr je dostatečně fixován a nemůže se rozbít.. Moderní teploměry, které měří teplotu v zevním zvukovodu jsou vhodné pro člověka, kočce je tento způsob krajně nepříjemný. Měření teploty v podpaždí je nesměrodatné. Také “suchý nos” nebo “teplé uši” neznamená, že má kočka horečku.

Horečka je obranný mechanizmus, kterým organizmus reaguje na onemocnění vyvolávaná viry, bakteriemi, plísněmi, na poranění, infekci ran, abscesy, zánětlivá onemocnění i nádory. Proto je nutno odstranit vyvolávající agens a ne za každou cenu “srážet” teplotu. V žádném případě nelze aplikovat kočce léky, které se v těchto případech používají u lidí, protože jsou pro kočku vesměs toxické.

Pokud je podezření, že kočka má zvýšenou teplotu, je zapotřebí ji v klidu doma změřit. Pokud je teplota zvýšená, je nutno zavčas navštívit zvěrolékaře, pro kterého je zvýšená teplota jedním z vodítek k určení diagnózy a zavedení vhodné léčby onemocnění.

MVDr. Květa Mahelková


Krásné dny Vám přeje Sandra a Sphynx Cattery Mutiny,CZ


Žádné komentáře:

Okomentovat