23.08.14

Vliv kočky na člověka

I když kočky prošly v průběhu svého působení na naší planetě mnoha rolemi, v dnešní době hrají u nás lidí především roli kladnou. Ve starém Egyptě byly uctívány jako božstvo, v raném středověku zatracovány jako společnice ďábla, mnohdy přinášely člověku štěstí, jindy smůlu, záleželo na okolnostech, které byly pro člověka přijatelnější.

Dnes kočka zaujímá v naší domácnosti významnou roli. Mnohdy si její působení na nás ani Kočka má uklidňující vliv, pomáhá snižovat stres a tím chrání naše srdce. Dle informací, které byly zveřejněny na internetu, dokazují to výzkumy amerických odborníků. Výzkumem bylo zjištěno, že chovatelé koček mají o 40 % nižší riziko úmrtí na choroby oběhové soustavy než ti, kteří kočky nikdy nechovali. Co se týče vlivu zvířat na psychiku, zdraví, na příznivý tělesný i duševní stav člověka, vznikl vědní obor – terapie zvířaty.
neuvědomujeme, ale výzkumy hovoří jednoznačně.

Chovatelé musí potvrdit, že kočka má na ně blahodárný účinek, hlavně v době stresu a pracovního vypětí. Pouhá její přítomnost, moment, kdy se přitulí a spokojené vrnění působí blahodárně a snižuje nervové napětí.

Již v Ladových obrázcích jsme mohli vídat starou babičku, která má na svém klíně podřimující kočku. Mluvím o tom proto, že hlavně pro starého člověka je kočka, stejně jako pes, výborným společníkem a vyplňuje jejich chvíle samoty. Staří lidé mají tak určitý režim a zodpovědnost, co se týče péče o své čtyřnohé druhy. Pro málo pohyblivé lidi se kočky stávají jediným pojítkem s přírodou, mnohdy také jediným přítelem.

S malými dětmi si kočka také může vytvořit velmi kamarádský vztah. Mají společnou vášeň pro hru, proto si mohou dobře rozumět. Jen je třeba trochu pohlídat případné zapomenuté vystrčené drápky.

Možná budou tento článek číst i lidé, kteří kočku nikdy nechovali a kočka nebo jiné zvíře nebylo součástí jejich domácnosti. Ti mohou oponovat, že kočka by byla v jejich domácnosti pouhá překážka a možný zdroj infekce, další práce a starost navíc. Ale kdo nevyzkouší, nikdy neuvěří. Třebaže mně nyní sedí na klíně moje kočka a neustále stoupá na klávesnici, vrtí se, naráží do mě hlavou a chce se mazlit, mně to vůbec nevadí a cítím se v její přítomnosti dobře.

Autorka: Iveta Hrušková
Foto synoveček Alexík Alex Csenkey a Xena Gold Sphynx alias Dáda Goldíková

Krásné dny Vám přeje Sandra a Sphynx Cattery Mutiny,CZ

Žádné komentáře:

Okomentovat