05.11.14

Kdy vzít kočku k veterináři

Stalo se vám, že vaše kočka má několik problémů, které mohou signalizovat akutní zdravotní problémy, a přemýšlíte, zda ji vzít k veterináři? Existuje několik hlavních symptomů, které by měly vaše rozhodování urychlit, protože kočce může v danou chvíli jít o život.

Bolest břicha u kočky
Bolest břicha u kočky poznáte velmi snadno. Zpravidla se kočka snaží uvolnit pnutí v břiše např. tím, že místo pohodlného sezení je spíše ve skrčené pozici. V takovém případě si většina koček nenechá sáhnout na oblast břicha. Toto chování může signalizovat, že kočka trpí infekcí močových cest nebo některých vnitřních orgánů, v horších případech se může jednat o neprůchodnost trávicího traktu nebo vnitřní krvácení.

Když kočka krvácí z očí nebo uší
Pokud vaše kočka krvácí z uší nebo očí nebo jí odkudkoli tryská nebo pulzuje krev, místo krvácení okamžitě obvažte sterilním obvazem (v případě potřeby a dle možností použijte obvaz s polštářkem) a urychleně se přesuňte k veterináři. Již před cestou ho informujte, že bude třeba jeho okamžité odborné pomoci.

Náhlá slepota kočky
Pokud vaše kočka náhle vráží do věcí nebo se bojí chodit z důvodu špatného zraku, trpí pravděpodobně oddělenou sítnicí nebo očním glaukomem.

Potíže s dýcháním
Náhlé potíže s dýcháním jsou vždy signálem velkého problému. Důvodem náhlé dušnosti může být astmatický záchvat, srdeční problémy, případě anafylaktický šok (tj. alergická reakce, která bezprostředně ohrožuje život kočky). V případě výskytu tohoto problému okamžitě vyhledejte veterinární pomoc.

Problémy kočky při čůrání
Pokud u vaší kočky sledujete, že běhá z toalety na své místo a zpět, přičemž vylučuje velmi malé množství nebo žádnou moč, při pokusech o močení pláče bolestí nebo si po vykonání potřeby či pokusu o toto olizuje silně genitálie, okamžitě navštivte veterináře. Zejména v případě kocourů může jít o velmi nebezpečné fatální ucpání močových cest.

Problémy s chůzí
Kočky se přirozeně snaží před všemi skrýt bolest. Pokud jste tedy zaregistrovali, že vaše kočka kulhá nebo nedošlapuje na některou z končetin, jedná se zřejmě o závažný problém v podobě zlomeniny, infekce, nebo hluboké rány. Stejně tak ovšem může jít o problémy se srdcem, proto je návštěva veterináře na místě.

Záchvat - křeče a záškuby
Záchvat u kočky poznáte velmi snadno – může mít křeče, záškuby nebo je dezorientovaná. Pokud je toto chování u vaší kočky viditelné, může se jednat o jakýkoli druh záchvatu nebo o otravu.

Kočka zvrací častěji než jednou za hodinu
Takto časté zvracení není pro kočky příliš běžné a nebezpečí představuje především ve chvíli, kdy jsou zvratky smíšeny s krví. Takové zvracení může naznačovat, že kočka spolkla cizí těleso, které ji nyní velmi trápí, nebo že trpí onemocněním jater nebo ledvin. Časté zvracení způsobují také střevní poruchy.

Když se zamyslíte nad výše zmíněnými příčinami a použijete zdravý rozum, dojdete k přesvědčení, že je to naprosto logické. Pokud si nevíte rady, zda veterináře navštívit, položte si otázku: „Zavolal/a bych pro sebe nebo své dítě v případě takových potíží nemocniční pohotovost?“ Podle odpovědi zřejmě přistoupíte jako správný majitel k řešení zdravotních obtíží i u vaší kočky.

autor článku: Petr Zuleger


Žádné komentáře:

Okomentovat