14.02.15

Když kočka zvrací

Kočka, stejně jako většina dravců a masožravců, zvrací poměrně často. Musí se nějak zbavit
Tyrell Mutiny In Heaven alias Mutinek
nestravitelných částí
. Toto je ten nejjednodušší způsob, jak se jich zbavit. Že kočka začíná zvracet, poznáme poměrně snadno. Je malátná, hodně sliní, někdy leží a natahuje krk. Vydává přitom zvláštní sípavé zvuky. Většinou se takto zbavuje smotků srsti, které spolyká. Je to jev zcela přirozený, protože pokud by se nestravitelných částí takto nezbavila, hrozily by zdravotní problémy. Že se s kočkou něco děje, poznáte podle četnosti zvracení. Zvrací-li opakovaně, je to signál, že něco není v pořádku. Je také nutné obsah zvratků kontrolovat.

Dávivé zvracení u kočky

Je vážnější než obyčejné zvracení. Způsobuje ho například nesnášenlivost nějaké potravy. Dalšími důvody mohou být alergie, otrava, spolknutí nestravitelného předmětu nebo cizopasníci. Je nutné okamžitě vyhledat veterináře. Mladší kočky se celkem často daří dobře zaléčit, ale starší kočky mohou mít problémy s ledvinami, slinivkou břišní nebo játry.

Kočka může také zvracet při požití mléka. Koťata mléko docela dobře snáší, protože si vytvářejí enzym, který jim umožňuje trávit mléko a mléčné výrobky. Dospělé kočky ale tento enzym nemají a mléko jim způsobuje problémy.

Dalším problémem může být nevhodné podávání léků. To byste měli vždy konzultovat se svým veterinářem. Játra koček totiž některé léky rozkládají velmi pomalu. Ublížit jim tedy může i malé množství léků. Výsledkem mohou být poškozené ledviny.

Pokud kočka zvrací v důsledku spolknutí nevhodného předmětu, nikdy se nepokoušejte jej sami odstranit. Vždy by to měl provádět veterinář. Mohli byste jí velmi ublížit.

Dobře kočku pozorujte

Pokud má kočka trávící problémy, které se projevují zvracením, dobře sledujte, kdy jí. Může se jednat jen o podávání nevhodné stravy. V tom případě jídlo úplně omezte na 24 hodin a kočce podávejte jen vodu. Pokud zvracení přestane, podejte kočce stravu, na kterou je zvyklá. Omezte se na častější a menší dávky. Přetrvávají-li potíže, obraťte se na veterináře. Dobře mu popište, jak  často kočka zvrací a jak zvratky vypadají. Snáze tak může diagnostikovat nemoc a rychleji zahájit léčbu.

Pokud mají zvratky nějaké zbarvení, hlavně žlutou nebo černou barvu, opět neváhejte s návštěvou veterináře. Může to být signál velmi závažného onemocnění. Zvracení u koček není známkou jen zažívacích potíží. Mohou se tak projevit i další onemocnění, jako je třeba zánět středního ucha, stres a další problémy.

Cesta autem

Některé kočky cestování autem zrovna dobře nesnášejí. Pak je nutné podávat léky, které zabrání tomu, aby kočka zvracela. Nikdy nepodávejte léky určené lidem. Existují léčiva, která jsou určena speciálně k těmto účelům. Ostatní léky by jí mohly velmi ublížit.

Před plánovanou cestou lze také upravit stravu. Jak, s tím vám opět poradí veterinář.

Svěřte se odborníkovi

Pokud vaše kočka zvrací a nejste si jisti důvodem, obraťte se na veterináře. Je lepší, když vám potvrdí zcela banální záležitost, než podcenit závažné onemocnění. Nikdy se nesnažte zvracení sami tlumit. Vždy se jedná o signál, že se organismus něčemu brání. Vnímavý majitel většinou nemá problém rozpoznat, zda jeho kočka zvrací, protože prostě musí, nebo má zdravotní problém. Ve všech ostatních případech svěřte vašeho miláčka do rukou odborníků.

autor článku: Lenka Pazderková


Žádné komentáře:

Okomentovat